Thursday, February 8, 2018

Brutalism - Yesterday, Today, ?Tomorrow / Брутализмът - вчера, днес, ?утре

Кметът на Лондон - Sadiq Khan, е представил ръководство за обновяване на защитени социални жилища в английската столица.  
Better Homes for Local People е първото ръководство за обновяване на жилищни комплекси, което кметството издава. То предлага като условие за финансиране от кметството да се изисква местен вот за всяко проустройство, при което се планират разрушения, с което да се даде по-широка трибуна за мненията на обитателите относно домовете им.
"Нуждаем се от повече социални жилища в Лондон, а не по-малко, затова ще използвам всичките си правомощия, за да се уверя, че плановете за обновяване на имоти ще защитят съществуващите социални жилища и ще използват всяка възможност да строят повече", заявява Хан при представянето на ръководството.
London mayor releases estate redevelopment guide to protect social housing - Jessica Mairs, DeZeen, 07.02.2018
https://www.dezeen.com/2018/02/07/london-mayor-estate-regeneration-guide-protect-social-housing-better-homes-for-local-people/

В тази връзка списанието пубикува много интересна статия за един от големите жилищни комплекси - "Парк хил" в Шефийлд, проектиран от архитектите архитектите Джак Лин и Айвър Смит, и ярък пример на брутализъм в социалното строителство, близък до идеите на масовото жилищно строителство в България от втората половина на ХХ век.
Открит през 1961 г., "Парк хил" се представя като първия успешен опит за справяне с проблема за жилища за бедни след Втората световна война. Той е изграден по модерните принципи за комплексно жилищно застрояване и високо оценен от архитектурния критик Reyner Banham - освен апартаменти, в него има множество заведения, училища, медицински клиники и аптеки, магазини за най-разнообразна търговия, вътрешни улици, които свързват отделните структури на високите етажи.
Но през 1980те години той вече има репутация на един от "най-затъващите" жилищни комплекси във Великобритания с висока престъпност, антисоциално поведение и бедност.
Съдбата на комплекса се променя през 1997 г., когато е категоризиран като културно наследство II степен в Англия, с което се превръща в най-голямата юридически защитена културна ценност в Европа. Предприемаческата фирма Urban Splash, която се заема с обновяването на комплекса, наема архитектите Hawkins\Brown и ателието за урбанистичен дизайн Studio Egret West да реновират съсипаните интериори.
Emy Frearson, DeZeen, 10.09.2014
Според  директора на Urban Splash - Tom Bloxham, отношението към "Парк Хил" е доста смесено - някои го обичат, други го мразят. Според проектантите, този жилищен комплекс  "... доминира в силуета на Шефийлд като замък на хълм и е привилегия - доста предизвикателна - да може да се работи с този шедьовър на брутализма и да бъде върнат отново към живот".

No comments:

Post a Comment