Tuesday, January 31, 2017

Фондация World Monuments Fund, 2016 - Public Buildings

World Monuments Watch, 2016

Програма за мониторинг, цикъл 2016

Примери - Обществени сгради

Сградата Наркомфин / Narkomfin building, Moscow, Russia, 1928-30
Проектирана от Мойсей Гензбург и Игнати Милинис за служители на Националното министерство на финансите, сградата е паметник на модерната архитектура.
Тя бе включена в Програмата за мониторинг/ World Monuments Watch през 2002, 2004 и 2006 г
От времето на нейната първа номинация сградата преживява значителен упадък и днес е в полуруинно състояние.  Състоянието й бе спешна грижа за нейните обитатели, както и за международната общнист от пазители на културното наследство и реставратори, макар че все още няма сериозен напредък в опазването й.



Летище Хелзинки-Малми / Helsinki-Malmi Airport, Finland, 1930s


Дворец на чудесата и дворцов музей – Занзибар
House of Wonders and Palace Museum – Zanzibar, Britain Portugal
Покривите на двете сгради са в рисково състояние. Те бяха включени в цикъла за 2014 г. на Програмата за мониторинг / World Monuments Watch за да се привлече вниманието към тяхното положение както на местно, така и на международно ниво. 
Обектът бе между деветте получили грант от American Express за мониторинга през 2014 г. В партньорство с Департамента на музеите и античностите (DAMA) към Министерството на информацията, културата, туризма и спорта (MICTS), наградата бе дадена за осъществяване на изследване и доклад за конструктивния интегритет на Дворцовия музей, за да бъде подготвен за реставрационните работи. 
През юли 2015 г. бяха осъществени лазерно сканиране на място, а диагностика, консервационен план и проучване на състоянието бяха направени месец по-късно. От началото на 2016 г. в последващ доклад бяха инвентирани работите за посрещане на неотложните мерки като стабилизация на вертикалната зидария и етажите, както и на пукнатините по стените. 
През номеври 2015 г. тежки дъждове предизвикаха частично сриване на покрива на  Двореца на чудесата.

Денят на мониторинга се проведе през декември 2015 г. с участието на представители на правителството, благотворителни и неправителствени организации, бизнес групи, академични среди и широката публика в Занзибар, както и представители на международната общност (легации, неправителствени организации, фондации). 
Целта на събитието, включващо и обиколка с гид, бе да се повиши убедеността в нуждата от намеса в Двореца и да се демонстрира широк политически консенсус за действие.


Бани Мосли Роуд – Бирмингам, 1907 г., затворени от 2003 г.
Moseley Road Baths - Balsall Heath, Birmingham, UK, 1907, closed since 2003
В допълнение към частните бани, които вече не функционират, комплексът съдържа два плувни басейна. Големият първокласен басейн с филигранни чугунени арки, подкрепящи  едно пространство, заобиколено от тристанна галерия за зрители. По-малък второкласен плувен басейн остава популярен с плувци от всички възрасти. Като историческите знаци, интериорите на сградата пренасят в различна епоха: стени от глазирани тухли в цветовете слонова кост, тюркоаз, зелено и кремаво, терасовидни етажи, оловни прозорци с панели от тонирано стъкло, дървени изделия и аксесоари. В допълнение към тези исторически интериори, баните са запазили рядка стогодишна арматура като стойки за сушене с парово нагряване, които се предполага да са последните оцеляли елементи от такова оборудване в Обединеното Кралство.
Тези бани са най-старите от само трите британски все още функциониращи бански комплекса, включени в регистъра на културни ценности II* категория от стара Англия. Докато броят на плуващите постепенно намалява с повишаване на изискванията към публичните бани, този комплекс дава възможност за осигуряване на по-здравословен комфорт на обслужване в неизползваните пространства. Преоборудването на сградата с енергоефективни отопление и електросистеми е голямо предизвикателство. 
Реставрираният комплекс на Баните Moseley Road Baths ще продължи да обслужва разнообразната градска общност през XXI век и ще приобщи други дестинации в Бирмингам, които достойно представят обществената история на града.


Театър Боливар / Bolivar Theater - 1933
https://www.wmf.org/project/bolivar-theater

Изграден в историческата част на Кито, театърът с 2,200 места се превръща в най-пищния киносалон и място за първокласни представления в града.



Дворец на изящните изкуства, Мексико сити / 

Palace of Fine Arts (Palacio de Bellas Artes), Mexico city

https://www.wmf.org/project/palace-fine-arts-palacio-de-bellas-artes

Дворецът в Мексико сити е най-голямата и най-значима зала за представления. Той е една от многото обществени сгради, чието строителство започва по време на правителството на Porfirio Díaz, управлявало от 1876 до 1911 г. В сградата има стенописи, изпълнени от едни от най-изявените художници на Мексико, между които Diego Rivera, Jose Clemente Orozco, David Alfaro Siqueiros, and Roberto Montenegro, и приютява изложбени зали за скулптура и картини. Той е също дом и на Националния музей за архитектура и на Националния театър. В този великолепен шедьовър на Art Nouveau е трябвало да се проведат тържествата по случай стогодишнината от независимостта на Мексико през 1910 г., но е завършен през 1934 г. 
От 1947 г. в сградата се помещава Националният институт за изящни изкуства. 
Днес Дворецът с неговите интериори, облицовани с карарски мрамор, е средище за забележителни оперни, танцови, музикални, художествени и литературни събития. Благодарение на горното осветление в покрива от метал и кристално стъкло Marotti пространствата в галериите са богато обляни от светлина. Употребата на материалите е новаторска и експериментална.

 

Реставрацията на главния купол е осъществена с помощ от Фондацията WMF

Дворецът бе включен в Програмата за мониторинг / World Monuments Watch през 2008 г. 
Десетилетията на отлагана поддръжка и съсипаните връзки между елементите от стъкло, бетон, покривни плочи, и медни покривни обшивки по ребрата на купола са довели до тежка разруха. Вследствие тези конструктивни проблеми в покрива сградата се наводнява, а ценните стенописи са сериозно застрашени. Чрез подкрепата на American Express, през 2001 г. е завършена реставрацията на един от страничните куполи, фланкиращи централния купол на Двореца. Реставрацията на централния купол приключва през 2004 г. с помощ от WMF и подкрепата на организацията Robert W. Wilson Challenge to Conserve Our Heritage и Националния институт за изящни изкуства/Instituto Nacional de Bellas Artes. 
По-голямата част от оригиналния материал, където е могло, е запазен чрез текущата поддръжка; разрушените покривни плочи са заменени с нови копия по оригинали в материал и изработка.

No comments:

Post a Comment