Wednesday, February 1, 2017

Фондация World Monuments Fund, 2016 - Инициатива за включване на местната общност

Програма за мониторинг, цикъл 2016
World Monuments Watch, 2016
Примери

Инициатива за включване на местната общност

Modernismo Invisible, Barcelona, Spain
Невидимият сецесион, Барселона, Испания
Много удивителни сгради на Модернисмо/сецесион в Барселона не бяха особено известни на публиката. За да бъдат осветлени и в подкрепа на устойчивия туризъм Фондацията WMF партнира с American Express и Университета в Барселона за да развие 'app'-приложение, наречено "Modernismo Invisible"което показва над 100 от най-представителните непознати творби на стила модернисмо/сецесион, разпръснати из целия град.
Приложението на английски, испански и каталунски език съдържа подбор от сгради в Барселона, локализирани с 'Geo-mapping'. Картата на всеки обект съдържа серия от снимки и кратко описание на историята и проекта. Включено е и обкръжението на девет от най-знаковите образци в града
Целта е по този начин туристите и местните посетители да излязат от утъпканите туристически пътеки и да избегнат напрежението на прекомерно посещаваните забележителности от този стил.
Текстовете са съставени от експерти от Университета в Барселона
Фондацията WMF и American Express организираха фотоконкурс за избор на автора на изображенията. Победителят – местният фотограф Eduardo Santos Perales, илюстрира приложението с над 300 фотографии.
Приложението "Modernismo Invisible" е достъпно за download на Google Play за Android устройства. 
В края на януари 2017 г. ще бъде достъпно и за iPhone устройства


Зала за индивидуални молитви на Sanro-Den,

Шинто светилището Sukunahikona в Ōzu на остров Shikoku, Япония (1934)

https://www.wmf.org/project/sanro-den-sukunahikona-shrine

Това е една от няколкото традиционни сгради тип kake-zukuri (висящи) в Япония, почти изцяло надвесена над стръмен скат, окачена на рамки от стройни дървени подпори. Интериорът се състои от общо пространство, остъклено от всички страни, използвано десетилетия наред за религиозни церемонии и сбирки на местната общност. След като светилището е затворено вследствие продължителен упадък, гражданите на Ōzu основават група от доброволци с цел опазване и поддръжка на историческия паметник.

 

Членовете на общността подпомагат успешната реставрация

Въпреки работата на доброволците, Sanro-Den е все още в лошо състояние, когато е включен в листата на World Monuments Watch през 2014 г. Покривът тече, подът е частично разрушен, някои от подпорите се нуждаят от подмяна
Скоро след обявяването на мониторинга за 2014 г. бе подкрепена текуща реставрация на паметника. Консервационните работи продължиха през цялата 2014 г. и включиха усилване на основите, реставрация на колоните, гредите, покрива, тавана и пода. Където имаше нужда от подмяна на дървени части, възможно най-близък до оригиналния кипарисов материал бе грижливо подбиран от околностите. Проектът предвиждаше и оценка на сеизмичната устойчивост на сградата и създаване на билкова градина до нея.
Въвличането на местната общносг бе главен аспект от процеса на реставрация. Доброволци помогнаха за измиването на 800 покривни керемиди, а местните обитатели участваха в организираните специални събития на място. 
През юни 2014 г. сградата бе домакин на церемония по освещаването й в съответен шинто ритуал за очистване на будистките места. Две церемонии за Деня на мониторинга/ бяха организирани в Sanro-Den през май 2014 г. и през юли 2015 г., на които участниците бяха запознати с Oga-biki  - традиционен инструмент за обработка на дървото, прилаган в местното строителство на традиционни сгради във времето когато светилището е било изградено. Участниците можеха собственоръчно да режат дърво с Oga-biki, а на втория мониторинг ден участваха в обиколка на лековитата градина.
Проектът бе завършен през 2015 г. след подобряване на пътеките и инсталиране на обзавеждане за посетителите. Местната общност ще продължи да участва в Sanro-Den, доколкото новите функции на светилището включват център за културен обмен, обиколка на културната забележителност и кът за организиране на частни инициативи. Проектът разшири и познанието за архитектурата на kake-zukuri - както старата, така и модерната. Защитниците се надяват, че успехът на реставрацията може да стимулира опазването и на други паметници в комплекса.

 

След мониторинга

През май 2016 г. Sanro-Den е официално регистриран като културна ценност Ozu City Cultural Property, една от седемте забележителности в града с такова признание
Съгласно националното законодателство в Япония, администраците на префектурата и общината могат да издават местни наредби за защита на културните забележителности и неосезаемото наследство като притежаващите историческа или художествена стойност се вписват като културни ценности. Това ще помогне устойчивото опазване на Sanro-Den, тъй като регистрацията позволява субсидирана реставрация и поддръжка, и осигурява трайто опазване на идентичността при държавен контрол. Допълнително се разчита, че регистрацията ще помогне за увеличаване на туристическия поток и местен икономически растеж. 
През септември 2016 г. проектът за реставрация на Sanro-Den получи Наградата за съвършенство/ Award of Excellence в годишните награди на UNESCO за опазване на културното наследство в Азиатско-Тихоокеанския регион. Проектът бе признат като изключителен пример за включване на местната общност в защитата и опазването на културното наследство. 

No comments:

Post a Comment