Saturday, August 18, 2018

Docomomo Journal 58 (2018/1): Louis I. Kahn — The PermanenceEDITORIAL / РЕДАКЦИОННО
Transcendence and permanence /
Трансцендентност и постоянство

„Никога не можеш да научиш нещо, което не е част от теб”
Луис Кан, "Мълчанието и светлината", 1969
"Средиземно море е изпълнено с чудо и красота. Частите, които видях около Италия, никога няма да забравя".
Писмо на Луис Кан до Ан Тинг, 1953 г.

"Луис Кан очарова всички нас със своята страст към средиземноморската култура. Точно в момента, в който центърът на доминиращата култура се премести от Европа в Северна Америка, той успя да се потопи в римските тухлени структури на великите класически сгради, тълкуване на вечните форми на античността. Когато стъклената завеса на бюрократизирания интернационален стил стана тривиална, той ке обърна към архаичните източници на архитектура, за да открие светлина, материя и стремеж в пирамидите на Гизе, или в руиите на Баните на Каракала. Кан е уникален случай в историята на архитектурата на ХХ век: той представи въпроса за монументалността, еретичен въпрос за Модерното движение, и подчерта стойността на постоянството, на тектоничния характер и материалността на конструктивните елементи.


Той можеше да чете Историята творчески, да тълкува постоянната стойност на паметниците за общността и да спасява общественото чувство за място. Поставяйки въпроса като "какво искаш, тухли?" или "дали вътрешността на колоната съдържа обещание?", той създаде впечатляващ обем от творби и доктрина с оригиналност, която често е философска, поетична или дори мистична. Оттегляйки се от догмите, но никога ни губещ функционалното и конструктивно чувство за промяна, той наруши систематичното използване на преливащото пространство и възстановява усещането за ритуал и ценността на тържествеността, като същевременно постигна най-въдействащия синтез между модерността и традицията, както призна Отавио Паз - между използването на техниката и паметта. 


Луис Иседоре Кан е роден през 1901 г. на Балтийския остров Осел, който по това време е част от Русия (сега Саарема, Естония). Израснал в средата на еврейско семейство, което през 1905 г. емигрира в САЩ и се установява във Филаделфия. Когато навършва 3 години, инцидент обезобразява лицето и ръцете му. На 5 години червена треска променя гласа му, забавя началното му училище и му определя специална съдба в несигурен семеен контекст. Кан избра да бъде художник, но магията на архитектурната история го накара за следва архитектура. През 1928 г., четири години след завършването си, той пътува за една година в Европа, като черпи вдъхновение от храмовете на античността. През 1950 г. се завръща в Италия, започвайки това, което ще се превърне в нов цикъл в живота му: периодът на растяща слава, който го поддържа до 1974 г., годината на смъртта му. Всъщност, той е живял 50 години и е работил около 25 години, докато най-накрая постига слава, в Центъра Yale за британско изкуство.


Искам да благодаря на Дейвид Фитлерър за това, че е толкова отдаден и ангажиран гост редактор, на авторите - че са споделяли забележителния си опит в реставрацията, и на Уилиям Уитакър и Дейвид Браунли - за интервютата, които изпълват този брой с уникалните си прозрения. Много специални благодарности трябва да се отдадат на Архитектурния архив на Университета на Пенсилвания, за деликатно споделената ценна иконография, в този контекст - отново на Уилям Уитакър, който ежедневно "разследваше" колекцията Луис И. Кан, с повече от 200 проекта, 6363 рисунки, 20813 работни чертежи, 100 модела, 12140 фотографии, кореспонденция, лична бибиотека и награди. Всщност, основното преразглеждане на работата и теориите на Кан е направено преди две десетилетия, когато проучването, извършено от този монументален архив, доведе до изложбата, която пропътува между 1991 и 1994 г. до 7 музея в Америка, Европа и Азия, и великолепното 'В царството на архитектурата', което представлява референтната работа за разбиране на творбите и човека, която е извършена оттогава (вж. секцията за представяне на изложби и книги). И накрая, специални благодарности на GCI за подкрепата им за това списание, на Yale Центъра за британските арт директори Ейми Майърс и Сеси Клемент, както и на DOCOMOMO САЩ / Филаделфия и приятели, които водиха посещенията на сградите на Кан: Бианка Сфорни, Брън Маур, Чарлз Фирмин-Дидо, Дан Мейси, Лари Кормън, Морийн Уорд и Пол Савидж-


Този DOCOMOMO Journa ракрива пресечните точки на темите, които реставрацията повдига в творбите на Кан. От къщи до съоръжения, от публични власти до частни собственици, от Америка до Израел или Индия, писмеите приноси показват как неговите сгради са доказали своята устойчивост и характер.


След повече от половин век на употреба, е изключително удовлетворяващо, че обществото все още може да свидетелства за знанията на Кан и за недвижимото наследство, реновирано от някои от най-квалифицираните архитектурни бюра и все още може да преоткрие интензивността на своята поетика, където трансцедентността на архитектурата е овековечена чрез сила, красота и цялостност."

Ана Тостьоес,
Председател на ДОКОМОМО Интернешънъл


References / Бележки
KAHN, Louis, “Silence and Light, 1969", in Alessandra Latour (ed.), 
Louis I. Kahn, writings, lectures, Interviews, New York, Rizzoli, 1991. 
BROWNLEE, David B., DE LONG, David G. Louis I. Kahn: In the 
Realm of Architecture, Los Angeles, Museum of Contemporary Art/New York, 
Rizzoli, 1991.
PAZ, Octávio, Los Hijos del Limo, Barcelona, Biblioteca de Bolsillo, 1998 [1974].
KAHN, Louis, “Louis Kahn Letter to Anne Tyng, 22 November 1953”, in Anne Griswold Tyng (ed.), Louis Kahn to Anne Tyng: The Rome Letters 1953-1954, New York, Rizzoli, 1997.INDEX / Индекс

EDITORIAL
Transcendence and permanence
BY ANA TOSTÕES

INTRODUCTION
Kahn´s Modernism and its Renewal 
BY DAVID N. FIXLER 

ESSAYS

What Decides “Heritage”? Lessons from a Comparison of Louis Kahn´s Commercial and Institutional Projects 
BY LLOYD L. DESBRISAY

The Trenton Bath House Restoration: Challenges in Sustainability 
BY MICHAEL MILLS AND ANNE WEBER

Managing Expectations — Contemporary Design Culture, Conservation and the Transformation of The Richards Laboratories 
BY DAVID FIXLER

Conserving the Teak Window Wall Assemblies at the Salk Institute for Biological Studies 
BY SARA LARDINOIS AND KYLE NORMANDIN

With the Help of Nature: Kahn, the Wood House and the Culture of Stewardship 
ANDREW FEARON

The Yale Center for British Art: a Building Conservation 
BY GEORGE KNIGHT

INTERVIEWS

David B. Brownlee interviewed by Ana Tostões

William Whitaker interviewed by Ana Tostões

DOCUMENTATION ISSUES

Preservation, Restoration and Upgrade of the Indian Institute of Management in Ahmedabad, India 
BY BRINDA SOMAYA

Louis Kahn in Tel-Aviv 
BY JEREMIE HOFFMANN AND HADAS NEVO-GOLDBERST

Post-War Modern Architecture in Tunisia 
BY ELISA PEGORIN AND LUCA EULA

Lawn Road Flats (The Isokon) — A New Vision of Urban Living 
JOHN ALLAN

Isokon Furniture — Modernist Dreams in Plywood 
BY MAGNUS ENGLUND

Conservation or Change for Works of the Modern Movement 
BY JAMES DUNNETT

NEWS

BOOK REVIEWS

APPENDIX

No comments:

Post a Comment