Tuesday, February 18, 2020

Richard Neutra - California Living

Richard Neutra - Wohnhäuser für Kalifornien
Wien Museum MUSA
13 February 2020 - 20 September 2020
1010 Vienna, Feldstrasse 6-8
https://www.wienmuseum.at/en/exhibitions/exhibition-archive/detail/richard-neutra-wohnhaeuser-fuer-kalifornien

Петдесет години след неговата смърт 
Виенският музей представя Рихард/Ричард Нойтра (1892-1970) 
с изложба и каталог на къщи, изградени по негови проекти в Калифорния.
Реализациите му, последвали скоро след първото му посещение в САЩ през 1923 г., са се превърнали в икони на модерната архитектура - не само в Америка, а в световен план.

Прекрасни примери, които не са загубили архитектурните си качества до днес - простота на обемите, ефирност, интериори - обляни в светлина, отворени към градините и ландшафта, в които обемите са органично потопени.
Те въплъщават идеала на ХХ век за обитаване в прозрачна и рационално организирана, но чувствена среда, за оптимално жилище, създаващо единство на човека с природата.

Новаторство на материали и техника, на конструкция и естетика, типизация и стандартизация на частите, използване  на предварително изготвени елементи - това е пътят към функционалност, рационализация на изпълнението и икономичност - приемлива стойност на крайния резултат за клиента.



































Нойтра постига всичко това с видима лекота на артистичния жест.

Изложбата и каталогът документират творчеството на Neutra/Нойтра в два пласта - избрани обекти с проекти и техният съвременен вид чрез фотографиите на David Schreyer.
В допълнение, исторически преглед представя трайната и интензивна връзка на архитекта с родния му град Виена чрез непубликувани документи и филма "The ideas of Richard Neutra / Идеите на Рихард Нойтра" (1969).

Най-важното - изложбата показва, че тези идеи са все така завладяващи и днес.
лс

No comments:

Post a Comment