Friday, November 30, 2018

В навечерието на BAUHAUS - 100

През цялата 2019 г. ще се отбележи тържествено, не само в Европа, юбилейната 100-годишнина от създаването на школата BAUHAUS от Валтер Гропиус във Ваймар през 1919 г.
Обединението на архитекти, художници, философи, типографи,
срещата на идеи и практики, на изящното изкуство и занятите, на поетичното и практичното, е водещо в художествения живот между двете световни войни, но се оказва определящо и за творчеството през втората половина на ХХ век - както в Европа, така и в Северна и Южна Америка, и в части от Азия и Африка.

Отново се рекламират книгите, които разказват за знаменитото училище
https://www.dezeen.com/2018/11/13/bauhaus-books-top-10-bayer-gropius-tascen/


Изданието на MoMA с автор Herbert Bayer (един от преподавателите) е публикувано само пет години след затварянето на училището през 1933 г. 
Представя организацията на интердисциплинарното обучение
и предлага детайли за всичко - от работилниците по обзавеждане и типография, до преподавателските курсове на Паул Клее и Василий Кандински.
Книгата предлага многобройни скици, снимки и дори извадки от студентски бележки.





The BAUHAUS Idea and BAUHAUS Politics https://www.amazon.com/Bauhaus-Politics-Central-European-University/dp/1858660122 https://leerebookes.com/ebookfile/download.php?book=The%20Bauhaus%20Idea%20and%20Bauhaus%20Politics
В това издание на Централноевропейския университет авторката на се занимава с архитектура или дизайн на Баухаус, но се концентрира върху политическия климат около училището. пНаскоро преработена, книгата разглежда времето на Ваймарската република и оттеглянето на Гропиус , както и влиянието на Баухаус в Русия.









Dezeen roundups: best Bauhaus books

Form and Light: From Bauhaus to Tel Aviv by Yigal Gawze



























The Bauhaus Group: Six Masters of Modernism by Nicholas Fox Weber








Gropius by Gilbert Lupfer and Paul Sigel
Това издание на Taschen се контцентрира
въху живота, творчеството и трайното влияние на основателя и пръв директор на Баухаус - 
Walter Gropius (1883-1969), като изследва хронологично двадесет от неговите най-важни поректи.

Между тях са сградата на Баухаус в Десаудипломантският център към Университета в Харвард, и неговият конкурсен проект за кулата на Чикаго




 Трибюн.
Книгата проследява приноса на Гропиус и Лудвиг Мис ван дер Рое като пионери на Модерното движение и след това в САЩ - като водещи творци на  интернационалния стил.

Книгата на Николас Фокс Вебер предлага лична интерпретация на живота в Баухаус, която се базира на разказите на Anni and Josef Albers - двама семейни, които са учили и преподавали в знаменитата школа. 
Книгата е написана в биографичен стил  и поставя фокус върху творческия процес в изкуството и архитектурата.









Bauhaus Architecture 1919-1933 by Hans Engelswww.hans-engels.de/bauhaus.html
Състои се от над 120 цветни изображения, 'в които фотографът Ханс Енгелс открива сгради в духа на Баухаус в Барселона, Прага, Будапеща и Виена - както именити, така и по-малко известни проекти, представящи в пълнота архитектурата, която има отношение към училището.
Dezeen roundups: best Bauhaus books
С богатия си фотографски материал книгата отвежда читателя до Cape Cod, където в лятото на 1937 г. Walter Gropius и съпругата му - Ise, са посрещали някои от майсторите на Модерното движение, като Marcel Breuer, László Moholy-Nagy, and Bayer.
През годините членовете на Баухаус се връщат в това американски рибарско градче за да построят собствени вили и така го превръщат в център на модерната архитектура.
Dezeen roundups: best Bauhaus books
Bauhaus: Weimar, Dessau, Berlin, Chicago 
by Hans M Winglerhttp://www.gbv.de/dms/weimar/toc/738007412_toc.pdf



Оригинално публикувана през 1978 г., книгата се смята за един от най-подробните текстове, посветени на школата Баухаус. Тя съдържа манифести, документи на германското правителство и лични писма, които дават задълбочена представа за Модерното движение и контекста, в който се развива.

http://www.designersandbooks.com/book/carl-aubock-workshop
Carl Aubock: The Workshop
Kois Slemens, ed.
New York, 2012, 240 стр.
ISBN: 9781576876152


Работилниците (ателиетата) Carl Auböck са създадени през XIX век във Виена и специализират в леене на бронзови изделия.
Carl Auböck II (1900-57) е между няколкото виенски студенти, постъпили в Баухаус-Ваймар веднага след Първата световна война.
Връщайки се в ателието на баща си, той привнася вдъхновението на новите модерни идеи.
В работата се включва и съпругата му - колежка от Баухаус, българката Мария Аубьок, родена в Пловдив.
https://www.academia.edu/38521115/Bulgarian_Women_in_Foreign_Art_Life_
https://www.academia.edu/14314898/

Авторските произведения на работилницата включват съвършено ръчно обработени кожи, полирани бронз и различни дървесини, съчетани с експертиза от най-висока проба.
Следващите генерации във фамилията - синът Carl Auböck III (1924-93) и внукът Carl Auböck IV (р. 1954)
придължават с нови идеи и проекти, но запазват цялостта и майсторството на ателието, което в днешни дни е между малкото останали, с над 4000 авторски изделия.
Книгата представя стотици продукти на ателието, разпръснати сред многобройни частни колекции, документи и снимки, които съставляват неговото наследство.

No comments:

Post a Comment